Posted by de bun simt | Evenimente

In perioada 27-29 octombrie, Teatrul Muzical “Nae Leonard” a fost gazda celei de-a 3-a editii a festivalului Danube Jazz and Blues. 

In cele trei zile de festival au urcat pe scena artisti nationali si internationali, de renume, dupa cum vedeti in posterul evenimentului.

14731379_1101155749992696_2924347081179501667_n

Noi am ajuns din pacate doar sambata, insa din ce am auzit de la prietenii nostri, aceasta a fost si cea mai buna seara. Nici nu avea cum sa nu fie, pentru ca a fost seara in care a cantat Rares Totu si a facut-o in cea mai buna formula in care l-am vazut pana acum.

In deschidere au performat Koszika & The HotShots, Koszika fiind nimeni alta decat castigatoarea premiului pentru “cel mai bun solist vocal” din cadrul Festivalului International de Jazz “Johnny Raducanu” de la Braila.

received_1748637145399478

Cu o atitudine revigoranta si o miscare scenica incantatoare, artista si al ei band au “gatit” publicului o “salata muzicala” dupa cum ea insasi s-a exprimat. Stilul are influente disco, funk, swing, reggae, ska, ajunge in zona jazz si de cover-uri dupa cantece folk si pop. Desi cam adormit la inceput, publicul a cazut treptat in mrejele cantaretei carismatice iar la final ropotele de aplauze nu au intarziat sa apara.

received_1748637158732810

A urmat Rares Totu 50/35 feat Dean Bowman.

Concertul 50/35 face parte dintr-o serie mai ampla de recitaluri pe care Rares Totu le sustine, acesta implinind anul trecut 50 de ani de viata si 35 de ani de cariera. Multi inainte, zic!

Ca scurta biografie, Rares Totu (chitaristul meu preferat din Romania, de altfel), a fost de-a lungul timpului colaborator sau membru component al unor grupuri precum Compact, Semnal M, Rodion GA, Progresiv TM, etc.

received_1748637155399477

In 1987 infiinteaza, la Cluj, grupul Trans Express alaturi de care cunoaste o cariera fulminanta pana in 1989, castigand toate festivalurile si concursurile de atunci. Este declarat chitaristul anului in 1987, in Romania. Impreuna cu ceilalti membri ai grupului emigreaza in 1990, in Ungaria, unde continua cariera de succes, editand trei albume. In 1992 primeste premiul de cel mai bun chitarist al anului, in Ungaria. Devine producator si regizor muzical, primind un premiu al academiei pentru cel mai bun sound la un album de debut.

In 2004 Rares Totu se intoarce in Romania si pune bazele primului supergrup post decembrist, alaturi de Adi Tetrade, Raul Kusak si Seby Yoo (inlocuit ulterior de Paul Baciu) numit Midnight Express, alaturi de care concerteaza la mai multe festivaluri din Europa, dar si la cele mai importante manifestari de gen din tara (International Blues Gala – Sala Radio, Sighisoara Blues Festival 2005, Peninsula 2004, 2005, 2007, etc).

Din 2008 infiinteaza propriul grup, Rares Totu Blues X-perience, alaturi de Irina Creanga, Paul Baciu, Cosmin Farcas si Hanes Radu, grup cu o bogata activitate in concerte si emisiuni de televiziune. Dupa plecarea solistei Irina Creanga, in anul 2011, titulatura se schimba in Rares Totu’s Midnight Sun.

Din 2014 formatia colaboreaza in ocazii speciale cu solistul american Dean Bowman, fost component al legendarului grup newyorkez de fusion Screaming Headless Torsos dar si fost colaborator al lui John Scoffield. Dean Bowman a mai lucrat cu mari nume ale jazzului american (Don Byron , Charlie  Hunter, etc).

Alaturarea cu solistul american produce o muzica variata, cu elemente funk dar si blues, fiecare membru punandu-si amprenta specifica pe produsul final, care devine un amestec surprinzator de energie si finete. Dean Bowman este considerat un solist de “gospel de avangarda” sau un cantaret de Jazz cu suflet de rocker.

received_1748637132066146

Dupa cum am zis deja, din toate formulele in care l-am vazut pe Rares Totu, aceasta cu Dean Bowman la voce, Cosmin Farcas la orga Hammond/voce, Paul Baciu la bass si Hanes Radu la tobe, ne-a placut cel mai mult.  Cu o prestatie scenica total atipica si chiar ciudata, Bowman a fost digerat mai greu de catre public. Totusi, prin interpretarile sale curate, acompaniat fiind de instrumentistii de exceptie, a facut ca show-ul 50/35 al lui Rares Totu sa devina cea mai buna experienta muzicala la care am asistat in ultima vreme.

received_1748637165399476

Din repertoriul pentru acest festival, cel mai mult mi-au placut , “The Sour”(piesa compozitie proprie Dean Bowman) si bineinteles cover-urile psihedelice dupa Jimi Hendrix. Rares Totu a avut grija sa ne intoarca in timp si spatiu printr-o scurta poveste despre fenomenul Woodstock din ’69, si astfel cine a intrat in jocul lui si stie ce inseamna un festival, a putut sa intre repede in atmosfera oferita de cei cinci artisti deosebiti. I know i did!

Filmarea este facuta in Cafeneaua Artistilor din Buzau, pe data de 9.10.2015. O locatie in care se intampla lucruri minunate si pe care cu siguranta o vom vizita de fiecare data cand vom trece pe acolo.

Rares Totu & Co. au pus in scena un concert de nivel intenational, intr-un oras micut, care moare incet. Dar ce frumos e sa mori pe ritmuri de jazz, blues si rock!

Foto credit: Adrian Mociulschi.

Multumim Georgiana Diaconescu pentru invitatii!

Leave a Reply

Your email address will not be published.