Posted by de bun simt | Evenimente

Satui de asteptari nerealiste de a vedea vreodata, in Galati, unde sunt invitate aceleasi cinci formatii de trei ori pe an, am profitat de invitatiile primite de la Hard Rock Cafe si fara a ezita vreun moment, am “zburat” spre Bucuresti, miercuri, 2 noiembrie 2016, pentru a vedea Timpuri Noi.

Tin minte ca primul contact cu muzica lor l-am avut prin anii ’90, cand se difuza la tv melodia “Star Station” cu binecunoscuta expresie “Geta-i sor’mea ba’!”. Mai tarziu am aflat ca au stat in sfera underground mult timp de la infiintarea lor in ’83 pana prin ’91, tocmai pentru ca stilul, limbajul si mesajul au fost, si chiar trebuiau sa fie, ascunse sub o fina perdea.

Cand am crescut si am inceput sa urc pe scarita urechii muzicale, am inceput sa ascult cu nesat toata discografia Timpuri Noi. Si de atunci nu m-a mai impiedicat nimic sa ascult o formatie pe care daca o ascultai in anii comunismului aveai mari probleme (dupa cum ne-au povestit parintii nostri).  Stilul lor inedit, riff-urile de chitara electrica, vocea lui Artanu, versurile pline de ironie, metafore, substrat care chiar dadeau de gandit intr-o perioada in care auzeai numai “Lasa-ma papa la mare” mi-au deschis larg ochii si astfel am inceput sa vad lumea altfel.

“Noi cantam altceva decat toti ceilalti si cui nu-i place sa ne pupe-n fund!”

Aceasta era cartea lor de vizita la inceputuri. Timp de 8-9 ani, nu au facut nimic altceva decat sa everveze complet publicul si sa se puna rau cu cenzura comunista, iar de prin ’92, ’93 au inceput sa guste din “prajitura succesului”. “Timpuri Noi”, “Unplugged”, “De regiune superior” si “Basca abundentei” sunt albumele care le-au adus recunoasterea si faima. Si, totusi, cand au devenit prea comerciali si ajunsesera in stadiul de plafonare, au preferat sa se intoarca in underground, facand ceea ce ii reprezenta.

timpuri-noi-1996

Desi prin componenta trupei au trecut mai multi membri de-a lungul timpului, nucleul formatiei a fost intotdeauna format din Dan Iliescu (cel care a si compus cea mai mare parte din discografia trupei)  si Adrian Plesca (Artanu’).

artanu-si-iliescu

In 2001 trupa se destrama, Artanu’ infiinteaza Partizan, iar Dan Iliescu formeaza trupa ZIDD. Nici una din cele doua trupe nu a avut succesul pe care Timpuri Noi l-a avut de-a lungul timpului. Dupa ce isi dau seama ca se inteleg mai bine intre ei decat cu alti artisti, membrii formatiei se reunesc in 2005 si in 2006 lanseaza albumul “Back in Business” (de altfel si primul cd original cu holograma, cumparat de Liviu, din Metro).

back-in-business

In 2009 Artanu’ paraseste definitiv trupa si reactiveaza Partizan, iar in iunie 2010 Timpuri Noi se reinventeaza in formula Dan Iliescu (voce, chiatara), Felix Sfura (tobe) si Sabin Penea (bass, acesta fiind inlocuit in formula actuala cu Alex Vascan).

artanu

In 2012, am reusit sa vedem Partizan, electric, in urma invitatiilor in Garajul Europa Fm, iar in 2015 i-am revazut in varianta acustica la Summer Time Pub, in Galati.

Abia miercuri am vazut, pentru prima oara, Timpuri Noi si cu aceasta ocazie, l-am putut aprecia cu adevarat pe Dan Iliescu. Experienta live a concertului mi-a oferit sansa de a citi in ochii artistului pasiunea. Iar Iliescu este pasionat de chitara sa, de versurile sale, este un om spiritual si sensibil, care desi e recunoscut ca un artist dificil, a facut totusi istorie muzicala in Romania.

14923921_10155483940523289_1684869284_o

Mi-a placut faptul ca a facut contact vizual cu oamenii din public si chiar a schimbat replici haioase cu cei mai infocati fani. Intr-o atmofera prieteneasca, acestia au facut glume pe seama numelui de Iliescu (“Jos Iliescu!”) dar au si cantat la unison piese in care poate, candva, s-au regasit. Playlist-ul a cuprins cele mai cunoscute piese Timpuri Noi dar si-au facut loc si cateva piese noi, de pe ultimul album “Deschide-ti mintea”, dintre care cel mai mult mi-a placut “Fe.Me.I.”.

14923002_10155483946898289_1594298589_o

Am apreciat de asemenea entuziasmul tanarului Alex Vascan dar si energia mai varstnicului Felix Sfura, care alaturi de Dan Iliescu, duc mai departe povestea Timpuri Noi.

Si totusi, speram ca vreodata sa avem si noi ocazia de vedea formula care ii aduce impreuna pe Iliescu si Artan, caci dupa cum ei insusi au declarat, desi sunt firi total diferite, conflictele pe plan muzical le-au dat pieselor un plus de rafinament, facandu-le mai bune.

Din cate ne-a povestit Dan Iliescu, pe 26 octombrie, la Craiova au sustinut un concert in care au cantat 4 ore. La Galati oare ar fi posibil asa ceva? Putem doar sa speram si sa militam pentru asta. Promitem ca n-o sa fie nimeni dezamagit.

tn1

Multumim Hard Rock Cafe pentru invitatii si Timpuri Noi pentru buna crestere muzicala!

Leave a Reply

Your email address will not be published.