Andi Dumitrescu, liderul formatiei Bucium ne-a acordat un interviu, pe terasa clubului Summer Time din Galati, cu ocazia concertului sustinut alaturi de trupa Bucovina.
De unde a plecat trupa Bucium?
Conceptul de Bucium a aparut in jur de anul 2000, in momentul in care eu m-am intalnit cu primele doua violoniste ale trupei si a fost foarte clar pentru mine ca vreau sa fac o trupa in care sa existe doua viori cu o importanta egala, pentru ca e un sunet pe care il poti recunoaste usor. Din punctul asta de vedere, Bucium are o identitate si sonora, foarte usor recognoscibila. A durat 4 ani sa reusim sa aducem din stadiul de concept in stadiul unei trupe care sa sustina concertele live. Primele repetitii au fost facute,ani de zile, toata trupa, pe un singur difuzor si intr-o baraca de constructii de 2 m pe 3 m. Acesta a fost nivelul de la care am pornit cu adevarat. Nu aveam absolut nimic, nici un fel de surse de venit si nimic care sa ne sustina si de aia a durat foarte mult nasterea propriu-zisa a proiectului astuia.
Cand au inceput primele inregistrari?
In decembrie 2005 ni s-a alaturat Adi Rugina si in 2006 am inceput inregistrarile la primul disc. Tot de atunci exista si “Colindul Cerbului“, piesa pe care abia anul trecut am introdus-o pe un album. Din punctul meu de vedere a fost piesa cu care am renascut cumva in acea perioada.
Ce va doriti sa transmiteti prin versurile voastre?
Am experimentat o influenta mai tribala a soundului. Conceptul vizavi de versuri si ideologie, se leaga de basmele romanilor. Basmele si legendele romanesti sau mai bine zis ale populatiilor care au locuit pe aceste meleaguri. Mitologie, cu cat mai veche cu atat mai buna pentru noi, si aceste teme in care eu cred ca, visceral, noi ca oameni ne regasim, vrem sa le scotem inainte. Noi am crescut cu povesti si basme pe vinil si cred ca de atunci si pana acum nu am mai avut un trigger care sa te duca in starea aceea de copil in care ascultai basme si in tot universul ala fantasmagorii. Asta ne dorim prin fiecare piesa si prin concertele noastre, sa intram intr-o stare pura a copilariei si sa putem explora acel univers fantastic pe care cred ca l-am pierdut si fara care viata e mai saraca.
Din lumea asta mare a muzicii rock, exista categorisiri? Voi pe unde sunteti?
Albumele Bucium nu seamana intre ele, noi nu putem fi categorisiti intr-un anumit gen. Avem si influente de metal, din toate influentele pe care le avem. Pe primul disc au fost mai vizibile. Anul trecut am reusit sa lansam un disc live, anul acesta deja ne pregatim sa scoatem o piesa la 2-3 luni la un disc care a avut o nastere extraordinar de grea. Se numeste “Miorita“, este compus in perioada 1999-2002 si a fost inregistrat alaturi de Adi Rugina. Toate materialele s-au pierdut sau n-au putut fi folosite. Acum e reinregistrat si anul acesta sigur il vom lansa.
Ce planuri aveti pentru proiectul Bucium?
De multe ori nu avem ocazia din punct de vedere tehnic, dar noi suntem pregatiti pentru a sustine niste concerte, in care, in spate avem niste vizualuri, montaje video care ne sustin foarte bine muzica. Conceptul de Bucium este un concept foarte sincretic, vrem sa unim partea de video cu partea muzicala, iar asta costa foarte mult. Stiti foarte bine, in cluburile din Romania nu ai infrastructura si conditiile in care sa poti sa-ti permiti sa aduci un spectacol video. Insa asta este scopul nostru, de a creste proiectul si de a-l duce la o scala foarte larga. Adica pregatesc un concert simfonic, orchestra simfonica, dar toate astea trebuie facute pas cu pas, reusind sa-ti atragi public pentru asa ceva, pentru ca fara public si fara investitia publicului in proiectul asta nu poti sa faci lucruri de scala mare.
Cum va descrieti publicul?
In primul rand e un public care nu este restrictionat de varsta, avem fani de la 15 ani la 60 de ani, fani activi, care se implica si care vine la concerte. Este un public educat si fidel. In momentul in care il atragi de partea ta, ramane cu tine. Din punctul meu de vedere, noi nu am reusit sa livram cat ar fi trebuit, ca sa reusim sa mentinem tot publicul alaturi de noi. Speram sa nu mai existe sincope.
Care e secretul longevitatii trupei voastre? Ati avut momente in care sa vreti sa renuntati?
Nu, nu au existat perioade in care sa zicem asta. Este proiectul la care tinem cel mai mult cu totii. Au fost ani in care pur si simplu nu am reusit nici sa inregistram, pentru ca din fericire auzim, nu putem scoate inregistrari in care nu credem sau care sa nu respecte un anumit standard. Astfel ca am preferat sa nu scoatem catre public inregistrari de care nu eram multumiti. Si de aceea am avut pauze in a scoate ceva nou. La fel cu concertele. La un moment-dat au fost 2-3 ani legati, in care vietile personale ale tuturor au fost date peste cap de tot felul de evenimente, si automat, trupa nu a putut sa continue sau a sustinut 5-10 concerte intre-un an, deci a fost o activitate foarte mica.
Tu esti un tip extrem de riguros si ai incurajat si foarte multe trupe tinere. Se regaseste aceasta rigurozitate in sound-ul Bucium?
Eu zic ca da, sunt fixist, imi place sa scot ce e mai bun si din oamenii cu care lucrez si din sunetele pe care le putem inregistra. Si automat dureaza. Daca te uiti la cum arata o sesiune pentru discului urmator, Miorita, are orchestra simfonica, are percutie, reverb-urile si delay-urile se intorc ca track-uri wet. Sunt prea specific aici. Sunt peste 100 de track-uri intr-o piesa si, automat, daca ai fi o trupa de toba, bass, chitara, voce, timpul de mixaj ar fi destul de mic. Un inginer de sunet foarte bun in 4 ore mixeaza o piesa, o piesa cu 100 si ceva de track-uri nu are cum sa o mixeze in 4 ore, deci costurile noastre de mixaj sunt de 3-4 ori mai sus.
Ce asteptari aveti de la public? Publicul trebuie sa fie la fel de riguros sau muzica voastra este foarte accesibila?
In primul rand, noi ne-am propus cateva lucruri anul acesta si in anul urmator. Sa dam tot ce putem si pe partea concertistica si pe partea de inregistrari. Toate piesele pe care le vom lansa anul acesta beneficiaza de lyric videos facute de un artist. L-am dus la nivelul urmator. Discul Miorita beneficiaza de un desenator care a stat si a desenat fiecarei piese o ilustratie foarte complicata. Si am am animat acea ilustratie pentru fiecare piesa. Discul live pe care l-am lansat in decembrie 2016, este o premiera in lumea industriei muzicale, din punctul nostru de vedere. Este un disc de 22cm x 22cm, fiecarei piese ii corespunde o ilustratie si e un format pe care iti doresti sa il ai acasa. Oamenii nu mai cumpara discuri, prefera sa asculte digital si noua ni se pare ca aici e greseala. Muzica trebuie sa aiba un format fizic, care sa dainuie.
In acest mod va incurajati fanii sa va cumpere materialul, sa intelegem?
Daca publicul intelege si ne sustine in acest an, vom sti ca merita toate sacrificiile si in urmatorul an. Deocamdata avem doua albume restante, vrem sa le inregistram, sa le scoatem si in momentul acela putem sa zicem ca am facut tot ce am putut. Daca reactia publicului este pe masura a ceea ce am investit si sufleteste si material, trupa merita sa sustina si sa depuna acelasi efort. Daca nu, probabil o sa ne gandim ca avem si alte proiecte in care vrem sa investim si vom vedea. Deci anul acesta si urmatorul sunt cruciali.
Vizati turneu national sau si international?
Noi am inceput deja anul trecut sa plecam in turneu, dupa lansarea albumului. Am ajuns in 8 orase si anul acesta vrem sa mai ajungem in vreo 12-13 si cam acestea sunt marile orase in care poti canta in cluburi decente, in 2017, in Romania. Tot ce tine de scena internationala, nu putem decat sa incercam, nu avem certitudini.
Ati colabrat cu Alex Pascu (Goodbye to Gravity) la inregistrarea ultimului album. Erati apropiati?
Da, Alex mixa pentru noi, eu ii faceam videoclipurile, deci Shadow Puppets si Atonement sunt debuturile mele regizorale. Alex a fost un om fabulos, am petrecut alaturi de el ultimii 3 ani din vietile amandurora. Pur si simplu s-a intamplat sa avem un program de viata comun. Neavand niste job-uri care sa ceara prezenta zi de zi am putut sa ne facem timpul cum am vrut. Destinul ne-a dus alaturi unul de celalalt si ultimii 3 ani sunt petrecuti impreuna 80% din timp. Deci a fost o prietenie superba si la fel ca si cu Adi, acesti oameni ne-au bucurat si ne-au facut viata mai frumoasa.
Ultimul album si cele care urmeaza reprezinta un omagiu pentru prietenii vostri?
Dupa Colectiv, vietile noastre nu mai sunt la fel. Cine spune ca si-a revenit sau ca si-a reintrat in linistea de dinainte, nu are cum. Sunt niste vieti date peste cap, pe care le transformi in altceva. Bineinteles ca noi incercam sa le transformam in lucruri frumoase si traim cu oamenii astia in gand in continuare. Mi se pare foarte important. Daca poti sa le faci ca viata lor sa dainuie cu atat mai important.
Multumim si mult succes!
Eu nu am stat pe ganduri si mi-am cumparat noul album Bucium, un material unic in lume si care arata si suna bestial.