Posted by de bun simt | Evenimente

Dupa  cum va spuneam intr-un articol anterior, din lunga lista a marilor festivaluri europene din acest an, noi ne-am hotarat sa mergem la Nova Rock, in Austria. Ce impresii ne-a lasat si cum ne-am petrecut cele 5 zile pe campiile Pannoniei, am povestit, pe indelete, mai jos. Enjoy!

Introducere. Localizare

14-17 Iunie, 4 zile, 200 000 de oameni, peste 100 de trupe. Asta a insemnat festivalul Nova Rock 2017, editia a13-a.

image.thumb.jpeg.3a7435e60ac53eea400ea1f88b21e4b2

Anul acesta conditiile meteo au fost putin potrivnice. Astfel, in 2 zile cu soare, a batut vantul foarte tare, iar in restul zilelor a plouat destul de mult. Cu toate acestea, Nova Rock 2017 a avut record de audienta, cu 200 000 de oameni prezenti. Asta spune multe despre popularitatea acestui festival care, din 2005, de la infiintare, a devenit unul dintre cele mai mari si mai apreciate festivaluri europene.

Nickelsdorf este un mic oras, localizat exact la granita dintre Ungaria si Austria, in districtul Neusiedl am See, Burgenland. Pana in 1920, Nickelsdorf a apartinut de Ungaria si are in prezent o populatie de 2 000 de oameni. Nimic special nu se intampla aici in timpul anului, in afara de cele 4 zile de festival din luna iunie. Atunci totul se schimba, muzica rock incepe sa curga prin venele orasului, care se trezeste la viata. Atunci incepe “turismul muzical”, populatia din zona crescand de 100 de ori mai mult decat in mod normal.

Istorie

Inca de la prima editie a festivalului, 9-12 iunie 2005, in campia Pannoniei de langa oraselul Nickelsdorf, au ajuns nume mari din industria muzicii rock precum: System of a Down, Marylin Manson, Nightwish, Audioslave si Green Day.

In anii urmatori, trupe imense precum Metallica, Motörhead si Guns N’ Roses, Volbeat, The Prodigy, Rage Against the Machine, Dimmu Borgir, Cradle of Filth, Rammstein, Kreator, Testament, In Flames si multi altii, au pus festivalul Nova Rock pe harta (si in inimile) tuturor iubitorilor de muzica rock, din toata lumea.

Si anul acesta Nova Rock a avut un line-up uimitor: Linkin Park, Blink 182, System of a Down si Green Day.

Unde stai, cum ajungi si alte informatii utile

Cativa dintre cei mai entuziasmati fani au ajuns inca dinainte de ziua warm-up, doar pentru a ocupa cel mai bun loc de campare posibil. Cand nu-ti doresti ca “dormitorul” tau temporar sa se transforme intr-o cazare gen AirBnb, e bine sa ajungi mai devreme si sa campezi intr-o zona ferita de traficul intens. Astfel, scapi de grija de a imparti cortul (sau veranda) cu vreun strain confuz sau prea obosit sa-si mai gaseasca propriul cort. Dar ce ar insemna un festival fara sa existe si situatii dinastea?

Daca in schimb nu-ti pasa de toate aceste lucruri si vrei sa simti festivalul in adevaratul sens al cuvantului, vino in prima zi! Vei sta la cozi imense la check-in, vei campa ori prea departe de zona de concert ori, efectiv in drumul miilor de oameni si cel mai probabil, vei deveni tu strainul adormit in cortul altui om.

19399641_1956371224574949_980310975985702548_n

Nova Rock pune la dispozitia fanilor destule optiuni de campare, in conditiile in care cel mai apropiata localitate, Nickelsdorf nu poate face fata cererii de cazare.

Campare generala– cea mai ieftina optiune, este pentru cei carora nu le pasa prea mult de mizerie, confort si galagie.

Green camping- este o zona separata, ideala pentru oaspetii eco-friendly care vor sa se odihneasca intr-o zona curata si calma dupa o zi lunga de nebunie in fata scenelor.

Tent Hotel– o alta optiune pregatita special pentru cei mai comozi dintre petrecareti. Este o zona separata si exclusivista, unde corturi de doua persoane sunt gata montate, acestea putand fi inchiriate exact ca o camera de hotel.

Silent and clean caravan camping- ai 80 mp de teren rezervat numai pentru tine. Acest pachet beneficiaza de servicii precum ridicarea gunoiului in fiecare zi, paza, toalete portabile. Alte beneficii sunt linistea (este zona cea mai indepartata de aria de concerte) si faptul ca ajungi si pleci de la festival mult mai repede.

Early camping- este o optiune contra cost. Platesti 20 de euro de persoana sau 40 euro de caravana daca ajungi inainte de deschiderea oficiala a festivalului.

Daca tot vorbim de alte taxe, e bine sa stii ca se percepe si taxa de gunoi, 10 euro, din care primesti inapoi 5 euro, la final, daca inapoiezi un sac de gunoi macar pe jumatate plin.

Pentru cei care nu sunt fani camping, mai exista doua optiuni, destul de ok:

  1. Cazare in Viena, care e la 70 km de festival si de acolo ori iei trenul catre Nickelsdorf ori vii cu masina.
  2. Cazare in Bratislava, care e la 40 km de festival.

Organizarea

Festivalul in sine a fost foarte bine organizat. Parcari imense, diversitate in optiunile de campare, mancare de toate felurile (daca nu esti fan fast food, vei avea o problema), destule toalete si dusuri (timpul de asteptare dimineata este de 10-15 min.), preturi bune comparativ cu alte mari festivaluri.

As fi vrut sa vad in schimb mai multe magazine cu haine, incaltaminte, accesorii special pentru comunitatea rock (geci de piele, bocanci, rochii, argint, etc). Au fost multe produse de calitate slaba la preturi foarte mari.

Un aspect foarte important a fost faptul ca cele doua mari scene, cea albastra si cea rosie au fost amplasate special sa poti vedea si auzi concertele de oriunde te-ai fi aflat. Distanta dintre cele doua scene se parcurgea in 5-10 minute, ceea ce e foarte bine in conditiile in care 3 zile am facut slalom de la o scena la alta.

La capitolul nereguli, urmarind pagina de Facebook a festivalului am observat ca au fost doua mari probleme ridicate de fani, si anume: cozile imense de masini si oameni la check-in/check -out si apa insuficienta si scumpa din zona de concerte (3.5 euro apa la 0.5 l). Intr-adevar, nu doar apa ci toate produsele erau mult mai scumpe in zona de concert iar cozi au fost in toate zilele, peste tot. Dar asa e la toate festivalurile, pana la urma. Stai la coada si la Rock la Dunare, unde vin oameni cat populatia din Nickelsdorf, dar la un festival de amploarea lui Nova Rock…

Tin sa mai punctez utilitatea aplicatiei pe telefon a festivalului, unde gasesti toate informatiile necesare si atentionarile periodice de pe Facebook, in legatura cu vremea, controlul de alcoolemie la iesirea din zona festivalului, diverse schimbari in program, etc.

Organizatorii au pregatit destule activitati in aria de festival, astfel incat nu ai cum sa te plictisesti in intervalul fara concerte:

  • Bungee jumping – costa 55 euro biletul simplu sau 90 euro daca vrei sa te arunci impreuna cu un prieten;
  • Funpark – o roata imensa (Wheel Ferry) si un pendul gigantic pentru cei care iubesc adrenalina;
  • Party zone – asculti muzica buna si te distrezi in funpark pana la 5 dimineata;
  • Zone pentru inot – Strandbad Podersdorf / Neusiedlersee, daca e vremea buna sau St. Martins Therme, daca ploua. Poti ajunge in cele doua locatii cu autobuzele care pleaca din statia speciala pentru festival si ai reducere de 20% la intrare, in baza bratarii de festival. Biletul costa 5 euro.
  • Cortul Volume Autograph – aici se aduna cei mai infocati fani pentru a-si saluta artistii favoriti. Inarmeaza-te cu rabdare daca vrei autograf sau poza cu idolii tai.
  • Silent disco – imagineaza-ti ca esti inconjurat de mii de oameni care canta si danseaza dar este liniste deplina. Doar alege-ti castile si intra pe frecventa celor doi DJ-ei care mixeaza simultan pe doua canale diferite.
  • Zona Volume Win&Chill, organizata de Reiffeisen Club – e o zona de lounge unde ne-am petrecut mult timp, datorita facilitatilor oferite: relaxare pe canapele, bautura, concursuri, mici gustari, o cabina foto, posibilitatea de a-ti incarca dispozitivele si altele.
  • Servicii precum cashless card (alimentezi un card special pentru festival si nu mai ai nevoie de cash), cabina foto, hashtag printing, live-uri pe Facebook, platforma online gen matrimoniale, unde iti poti gasi jumatatea la festival, etc., fac din Nova Rock un festival modern, cool, festivalul generatiei online.

 

Sfaturi ultile:

  • Ia-ti protectie solara si o geaca impermeabila. Fii pregatit pentru vreme capricioasa.
  • Neaparat ia umbrela sau pavilion, pentru ca nu gasesti umbra in camping.
  • Fii pregatit pentru mult praf, deci e bine sa ai o masca de protectie la tine.
  • Cumpara tricouri cu formatiile preferate sau cu festivalul din timp. Stocurile se termina destul de repede.
  • Fii atent la produsele care se dau gratuit in prima zi. Energizante, mancare la conserva, diverse suveniruri.
  • Participa la concursuri. Premiile sunt destul de atractive, avand posibilitatea chiar sa castigi bilete la urmatoarea editie a festivalului.
  • Nu-ti lua multi bani la tine. De preferat e sa ai un card de credit de pe care sa-ti transferi bani pe cashless card.
  • In zona de concerte nu ai voie cu rucsac, mancare sau bautura aduse din zona de camping.
  • Ia cu tine incaltaminte comoda. Durerea de picioare va fi prezenta oricum, dar o pereche confortabila de incaltari va face diferenta.
  • Mananca bine dimineata si bea multa apa. Nimeni nu vrea sa ajunga la punctul de prim ajutor din cauza deshidratarii si sa piarda concertul vietii sale.
  • Cafeneaua, restaurantul si minimarketul orasului Nickelsdorf asigura provizii pentru zeci de mii de oameni care nu se multumesc doar cu ce gasesc de mancare si de baut in zona de festival. 5 minute de mers cu masina sau 30 pe jos si ajungi in cochetul si primitorul orasel.
  • Mergi la festival cu cei mai buni prieteni. Aici se consolideaza relatiile.
  • Fii social. Ai ocazia sa intalnesti fel de fel de oameni cu care sa rezonezi. In general vei intalni nemti, austrieci, slovaci, polonezi, unguri si destui romani. Diversitatea nationala si culturala nasc discutii foarte interesante, alaturi de berea speciala a festivalului, Ottarocker.

Ziua 0

Noi am facut parte din categoria celor prevazatori si am ajuns la festival pe 13 iunie, la ora 19. Ne-am bucurat sa gasim un loc de campare destul de bun, aproape de orice si ferit de praf, mizerie si zgomot prea puternic. In prima seara si a doua zi pana pe la pranz am auzit numai ciocanele care fixau corturile in pamant. Probabil peste mii de ani, arheologii vor avea ce descoperi pe campurile Pannoniei.

Dupa ce am montat si noi, elaboriosi, corturile, am mers sa luam pulsul festivalului inainte de prima zi. Lumea vibra, se vedea bucurie pe fetele tuturor si peste tot plutea acea senzatie unanima de a face parte dintr-un fenomen minunat, alaturi de alti aproximativ douasutedemiideoameni.

19451477_10156390172723289_1012052400_o

Ziua Warm-up -14.06/ Ziua 1

Miercuri, 14.06 a fost ziua oficiala de warm-up a festivalului. In aceasta zi trupele au cantat doar la Blue Stage, ceea ce a permis multimii sa vada concertele cap-coada, fara a fi nevoiti sa migreze de la o scena la alta.

Prima zi nu se numeste degeaba warm-up day. Scopul este sa te faca sa-ti doresti mai mult, sa zbieri, sa te pregateasca pentru orice ar urma sa se intample in cele patru zile de nebunie.

Prima trupa care a urcat pe scena a fost Like a Storm, din Noua Zeelanda, care a reusit sa resusciteze publicul amortit si molesit din cauza caldurii. Cu o energie uimitoare, am inteles imediat de unde provine numele trupei. Au venit, au facut furori si au plecat, ca o furtuna.

Urmatorii pe scena au fost spaniolii, La Pegatina, o trupa energica si plina de veselie. Show-ul lor este unul nebun, plin de miscare. Stilul e un mix de ritmuri latine si de rumba, cu ska si punk. Nu pot spune ca au fost preferatii mei de la acest festival dar sunt foarte bine vazuti in lume, avand la activ multe premii intenationale.

Au urmat australienii de la Airbourne, pe care ii mai vazusem si eram pregatita pentru un show de exceptie. Prestatia lor live ii pune in topul celor mai bune show-uri din lume. Cu un inceput fulminant in acordurile piesei “Ready to rock”, trupa a facut senzatie atat pe scena cat si in afara ei. Joel a impartit bere rece fanilor din fata scenei si a facut baie in multime, fiind carat pe umerii unui membru din staff, in timp ce continua sa cante la chitara. Ultima data cand l-am vazut, tot la Nova Rock in 2013, s-a urcat pe una din schelele scenei, pana la jumate si de acolo a continuat sa cante. As zice ca ii place sa fie in aer.

Daca la inceputuri lumea ii vedea doar ca o trupa tribut AC/DC, in decursul celor 8 ani de existenta, acestia si-au castigat “independenta” pe buna dreptate, avand la activ patru albume. Ultimul album se numeste “Breakin’ Outta Hell” si a fost lansat pe 23 septembrie 2016.

Au urmat “baietii” de la Steel Panther. Daca nu stii nimic de trupa asta, nu e nimic. Ai pierdut doar 17 ani de existenta a unei trupe de comedy rock din Los Angeles care a iesit din anonimat datorita versurilor funny, a show-urilor tip parodie si a costumelor “glam metal”. Fanii infocati s-au remarcat in multime, fiind singurii care pe caldura de foc purtau colanti colorati, peruci si tot felul de esarfe multicolore. Cei patru membri au facut misto, pe rand, de ei, de public de alti artisti si au mai si cantat din cand in cand. Noul lor album a fost lansat pe 24 Martie 2017 si se numeste “Lower the Bar”.

Dupa excentricii si haiosii Steel Panther au urmat Five Fingher Death Punch, una din trupele pe care asteptam cu nerabdare sa o revad. I-am vazut de doua ori inainte dar a treia oara, din pacate, nu a fost cu noroc. Cu Ivan Moody la dezalcolizare, 5FDP nu a sunat nici pe departe la fel. Varianta de “umplutura”, Tommy Vext, il va inlocui pe Ivan pana la finalul turneului european. Se pare ca sunt probleme tot mai mari in sanul trupei, chitaristul Jason Hook declarand de curand pe Facebook faptul ca Moody este o persoana toxica si inutila trupei (“long cancerous painful, toxic useless anchor”). Oricum ar fi, stiu ca nimeni nu poate canta “Wrong side of Heaven” asa cum o face Ivan Moody. Dovada a fost faptul ca trupa a interpretat aceasta piesa in varianta acustica. F**k!

A sosit momentul pentru primul headliner al festivalului: Linkin Park. Desi foarte multi fani ai trupei  Linkin Park sustin ca noul album este sub orice critica deoarece este un album pop, Billboard anunta ca “One More Light” ar putea debuta pe locul 2 in Top Billboard 200, la doar o saptamana de la lansare, timp in care au fost deja vandute 90.000 de exemplare.

Pot spune ca eram pregatita pentru o alta dezamagire. Dar nu a fost deloc asa. Linkin Park ne-au dat tot ce au scos ei mai bun vreodata si au deviat doar putin, cu cateva piese de pe noul si ultra criticatul album. Chester a inceput destul de prost, cu vocea mult prea pitigaiata dar pe parcurs s-a “reglat” si incet incet trupa ne-a demonstrat de ce eram obsedati de ei in liceu. It all came back to us!

Setlistul a fost urmatorul:

  1. Talking to Myself
  2. Burn It Down
  3. The Catalyst
  4. Wastelands
  5. One Step Closer
  6. Castle of Glass(Experience version)
  7. Good Goodbye
  8. Lost in the Echo(Shortened)
  9. Invisible
  10. New Divide
  11. Breaking the Habit
  12. Crawling(Piano version)
  13. Leave Out All the Rest
  14. Points of Authority
  15. What I’ve Done
  16. In the End
  17. Faint
  18. Numb (Numb/Encore Intro)
  19. Heavy
  20. Papercut
  21. Bleed It Out

Seara s-a incheiat cu prestatia lui Fatboy Slim care e genul de DJ tolerat de rockeri. Show-ul sau a fost o experienta sonora si vizuala pe care nu le-am mai trait niciodata. Nu am ramas pana la sfarsit, dar am putut auzi prestatia foarte bine de la cort. La nivel suportabil, bineinteles.

Ziua 2/ 15.06

Scena Rosie se deschide. Ca de obicei, a doua zi de festival a inceput greu, majoritatea oamenilor din fata scenei parand inca adormiti.

La Red Stage celor de la Avatar nu le-a pasat de apatia publicului, trezindu-i rapid cu piesa “Hail The Apocalypse”.

A urmat Devildriver, trupa americana din Santa Barbara care a dezlantuit multimea, din ce in ce mai dornica de pogo, crowdsurfing sau walls of death.

Ne-am miscat rapid catre Blue Stage unde i-am pierdut pe cei de la Shame dar am ajuns la timp pentru Suicidal Tendencies. Trupa legendara de metal/punk/crossover, a fost fondata in anul 1981, in California, de catre vocalistul Mike Muir, singurul membru inca activ, din componenta originala a formatiei. Au devenit celebri in 1983, prin intermediul albumului de debut si mai ales datorita single-ului ”Institutionalized”, piesa al carei videoclip punk a fost printre primele difuzate pe MTV.  De asemenea, de-a lungul anilor, Suicidal Tendencies a avut o mare influenta asupra viitoarelor trupe de speed/thrash metal. Din anul 2016, li s-a alaturat celebrul tobosar Dave Lombardo, care s-a hotarat sa paraseasca Slayer dupa 32 de ani de activitate (2013). Multe probleme in “paradis”.

Mike Muir si colegii sai au generat o adevarata nebunie pe scena albastra, punand fotografii sa-i fugareasca, la propriu, inainte si inapoi. Dupa concert Mike a coborat in public pentru a se intalni cu cativa fani, ceea ce mi s-a parut cool si demn de respect.

Au urmat la Blue Stage Danko Jones si Me First & The Gimme Gimmies. Pe acestia i-am ascultat la o terasa cu o bere rece in mana, pentru ca dupa cum spuneam mai sus, sonorizarea si amplasarea scenelor au fost excelente.

La Red Stage, pana la ora 18:20, cand urma sa vedem Gojira, au urcat pe rand The Dillinger Escape Plan si Architects (acestia au inceput cu o mica intarziere din cauza unui accident minor cu autocarul).

Gojira a fost o trupa pe care asteptam cu nerabdare sa o aud live si nu m-au dezamagit. Gojira este in prezent cea mai apreciata formatie metal din Franta. Turneul de promovare al celui mai recent album, “Magma”, le-a adus membrilor trupei concerte alaturi de proiecte prestigioase precum Devin Townsend Project, Opeth, Mastodon sau Metallica. In compozitiile lor exista influente puternice din muzica indiana iar noul lor album vorbeste despre pierderea mamei lor, un moment extrem de dureros pentru cei doi frati Joe si Mario Duplantier.

A urmat un fel de cursa cu obstacole pana la Blue Stage unde incepeau cei de la Alter Bridge, pe care voiam neaparat sa-i vad. 5 minute mai tarziu eram in fata scenei. Alter Bridge au devenit cunoscuti pentru lungile si desele lor turnee si pentru fanii lor loiali. Membrii formatiei sunt implicati in proiecte solo si sesiuni de lucru, cum ar fi Creed, colaborarile lui Myles Kennedy cu Slash si cu fostii membrii ai trupei Led Zeppelin.

La finalul concertului, mi-a parut rau ca am plecat de la Gojira. Nu ca nu mi-au placut Alter Bridge, doar ca mi-au placut foarte mult Gojira. Pentru cei interesati, ii puteti vedea live pe 4 iulie, la Arenele Romane din Bucuresti in cadrul unui Aftermath METALHEAD Meeting Festival!

La Blue Stage au urmat cei de la Good Charlotte, trupa americana formata in anul 1996. Fanii trupei pop-punk au avut motive de bucurie. Daca in anii 2000 faceau senzatie cu piese precum “The Anthem”, “Girls & Boys”, “The Young and the Hopeless” si “Hold On”, in 2011, baietii au luat o pauza de 5 ani, iar in anul 2016, pe 15 iulie, au lansat un nou album numit “Youth Authority”.

In partea celalata, la Red Stage, alti americani faceau ravagii in randul insetatilor de heavy metal. Este vorba de Mastodon, grupul care are in spate 17 ani de activitate, 3 nominalizari la premiile Grammy, dar si doua distinctii “Metal Hammer Golden Gods” pentru cel mai bun album din 2012 si cel mai bun shredder la chitara in 2007. Anul acesta au lansat un nou album, dupa multe teasere amuzante pe social media. Cel de-al saptelea album al formatiei,“Emperor of Sand” a fost lansat pe 31 martie 2017. Anul acesta se anunta unul fructuos pentru ei.

Fuga inapoi la Blue Stage, unde se pregateau de un show de exceptie cei de la Pendulum. Si ce show a fost. Am avut ocazia sa-i vedem in anul 2009, la Arenele Romane, doar in varianta cu DJ Set. Show-ul live e net superior. Dupa o lunga pauza de 5 ani, Pendulum s-a reunit, dupa ce in 2012 vestea destramarii grupului a rupt inimile fanilor. Desi nu au venit cu nimic nou, ci doar la teasing, se preconizeaza ca anul acesta sa lanseze un nou album. Must see, must hear!

19400113_1956385041240234_3654452165751805625_n

Inapoi la Red Stage, A day to remember, trupa americana de metalcore, isi incanta fanii cu cele mai apreciate piese ale lor dar si cu piese de pe ultimul album “Bad Vibrations”, lansat pe 2 septembrie 2016. Show-rile lor sunt cunoscute si pentru micile surprize pregatite pentru fani: mingi de volei, tunuri cu tricouri, confetti sau hartie igienica multicolora.

A urmat unul din cele mai bune concerte din punctul meu de vedere: In Flames. Trupa suedeza, cu o istorie de 27 de ani (1990), are la activ 12 albume de studio, cel mai recent “Battles”, fiind lansat in 2016, pe 11 noiembrie. De-a lungul anilor, sound-ul trupei s-a schimbat, nu putini fiind cei care ii condamna ca au un stil mult mai cuminte in prezent. Am ascultat albumul de debut “Lunar Strain” si noul album, “Battles” ca sa-mi fac si eu o idee. Intr-adevar suna diferit dar tot al naibii de bine. In Flames, cel mai bun concert live de pana acum de la Nova Rock.

19260403_1956385167906888_7100761299120465202_n

5 minute mai tarziu si eram in multimea entuziasmata de la Blue Stage. Urmau headlinerii serii, Blink 182. Amintiri si iar amintiri. As minti daca as spune ca nu mi-au placut baietii astia. Chiar daca din 2015 Tom DeLonge a fost inlocuit de Matt Skiba, Blink 182 au mers mai departe si au scos, in 2016, al 7-lea album de studio, intitulat “California”. Zvonurile spun ca Barker si Hoppus au decis sa il “concedieze” pe DeLonge dupa ce acesta a refuzat sa intre in studio pentru a incepe inregistrarile pentru un nou material discografic. Desi, cei doi membri au declarat ca Tom a parasit pentru totdeauna formatia, cel din urma a negat aceasta poveste.

Unele piese de pe noul album seamana foarte mult cu cele pe care le cantau in anii ‘90, dar sunt si altele care nu seamana cu nimic din ce au compus pana acum.

Setlist:

  1. Feeling this
  2. The Rock Show
  3. Cynical
  4. Anthem Part Two
  5. What’s My Age Again?
  6. First Date
  7. Bored to Death
  8. Built This Pool
  9. Down
  10. I Miss You
  11. Dumpweed
  12. Reckless Abandon
  13. She’s Out of Her Mind
  14. Always
  15. Violence
  16. Sober
  17. Happy Holidays, You Bastard
  18. Dysentery gary
  19. Los Angeles
  20. All the Small Things
  21. Bohemian Rhapsody
  22. Dammit

Headliner la Red StageSlayer. Trupa americana de thrash metal, a fost infiintata in Huntington Park, California, in 1981, de Tom Araya (bas si voce), Kerry King (chitara), Jeff Hanneman (chitara) si Dave Lombardo (tobe). Albumele grupului Slayer, care, alaturi de Metallica, Anthrax si Megadeth reprezinta pionierii thrash-metalului, s-au vandut in peste 15 milioane de copii la nivel mondial.

Lumea celor de la Slayer este una foarte controversata, plina de ucigasi, violente, atrocitati, satanism. Din acest motiv, de-a lungul timpului trupa si-a atras numeroase critici pline de ura.

Desi nu i-am vazut niciodata live, ma asteptam la un concert foarte dur, asa cum auzisem de la prietenii mai norocosi. Dezlantuind nebunia cu piesa “Repentless”, membrii trupei au avut mimici foarte serioase, fara sa schiteze un zambet pe toata durata concertului. Americanii au “abuzat” de chitarele lor si au scos stilul thrash-metal pur, timp de aproximativ 1 h 30. Mosh pits, walls of death, crowdsurfing si tipetele din final, sunt dovezi ca publicul a asistat la una din cele mai bune prestatii live, de metal, din lume. Ultimul album, “Repentless” a fost lansat pe 11 septembrie 2015.

Setlist:

  1. Repentless
  2. The Antichrist
  3. Disciple
  4. Mandatory Suicide
  5. War Ensemble
  6. When the Stillness Comes
  7. You Against You
  8. Postmortem
  9. Born of Fire
  10. Dead Skin Mask
  11. Hate Worldwide
  12. Season in the Abyss
  13. Spirit in Black
  14. South of Heaven
  15. Raining Blood
  16. Chemical Warfare
  17. Angel of Death

Ziua 3/ 16.06

Dupa o noapte racoroasa, a urmat o dimineata furtunoasa. A plouat de la ora 7, in reprize, dar vremea capricioasa nu a stricat cheful nimanui, mai ales ca stiam cu totii ca urmeaza ziua cea mai importanta a festivalului. Urma sa vedem System of a Down. Dupa o scurta vizita in Nickelsdorf, pentru cafea si un pranz cald, ne-am intors in zona de festival, unde praful se potolose considerabil, in urma ploii. Ne-am urnit de la cort, putin mai greu decat in celelalte zile, asta si pentru ca trupele din deschidere nu ne-au starnit asa mult interesul.

19457623_10156390172428289_1455572797_o

Line-up-ul zilei de la Blue Stage a fost urmatorul: Code Orange, Four Year Strong, Sleeping With Sirens, Pierce The Veil, Of Mice & Men, Kreator, Prophets Of Rage, System Of A Down.

La Red Stage au cantat: Tschebberwooky, Alex Vargas, Jamaram, Dawa, SSIO, 187 Strassenbande, Knife Party, Begginer.

Astazi, de la ora 17:20, cand a inceput Pierce The Veil, nu ne-am mai miscat de la Blue Stage. Trebuia sa prindem loc in fata la SOAD.

Pierce The Veil, trupa americana infiintata in 2006, are multe premii la activ, cel mai recent fiind castigat anul acesta, la iHeartRadio Music Awards, pentru “Best Underground Alternative Band”. Cel mai recent album al lor,“Misadventures” a fost lansat in 2016.

N-au sunat rau, dar nu au fost “my cup of tea”.

Of Mice & Men, trupa care de-a lungul anilor a impartit scena cu artisti precum Metallica, Linkin Park si Queens Of The Sone Age, au peste 20 de milioane de vizualizari pe YouTube si aproape 5 milioane de followeri in social media. Cel mai recent album de studio al trupei, “Cold World”, a fost lansat in data de 2 septembrie2016. Tot in acest an, Austin Carlile, vocalistul si membrul fondator al trupei OF MICE & MEN a fost nevoit sa renunte la formatie din motive medicale. Acesta sufera de Sindromul Marfan, o boala genetica ce afecteaza ligamentele, muschii si organele interne.

19400083_1956386921240046_2260262614346733994_n

Kreator au avut o intrare putenica pe scena, cu piesa “Hordes of Chaos”. Pe langa nebunia dezlantuita in public, formatia a pregatit confetti (ceea ce mi se pare putin cam copilaresc pentru o trupa de thrash-metal) si un show de lumini si flacari impresionant. Cu un sunet foarte bun, Kreator a trecut furtunos de la o piesa la alta, combinand foarte bine materialele noi cu cele vechi. Cel mai recent album al lor se numeste “Gods of Violence” si a fost lansat pe 27 ianuarie, 2017.

“Clear the way for the Prophets Of Rage!”

“Coalitia starurilor impotriva sistemului” au urmat pe marea scena de la Nova Rock. Ploaia deja incepea sa faca ravagii dar asta nu a stricat cheful nimanui, ba mai mult, mie mi-a dat un sentiment aparte, pe care il voi tine minte probabil toata viata. Degeaba va povestesc daca nu ati fost niciodata in primele randuri din fata unei scene imense, alaturi de alte zeci de mii de oameni care sunt in asentiment cu tine. Tot ce s-a intamplat acolo a fost de povestit peste ani si ani.

Dupa cum ziceam, supergrupul Prophets Of Rage este format din muzicieni ultra cunoscuti: basistul Tim Commerford, chitaristul Tom Morello si tobosarul Brad Wilk de la Rage Against the Machine si Audioslave; DJ Lord si rapper-ul Chuck D de la Public Enemy si rapper B-Real de la Cypress Hill. Show-ul pe care ni l-au prezentat a fost un mix exploziv de stiluri muzicale diferite, de la old school rap la funky rock. A fost o incursiune prin piesele tuturor celor 4 formatii diferite, adunate la un loc in acest supergrup. Asadar, POR a inceput furtunos, ca vremea de afara de altfel, cu piesa celor de la Public Enemy, “Prophets of Rage” si mai tarziu “Fight the Power” . Au urmat piesele de la Rage Against The Machine: “Testify”, “Take the Power Back” si “Guerilla Radio” dupa care a urmat un mashup incredibil format din: Hand on the Pump / Can’t Truss It / Insane in the Brain / Bring the Noise / Jump Around. Trupa ne-a facut cunostinta si cu noul lor single, “Unfuck the World” extras de pe albumul “Prophets Of Rage” care urmeaza a fi lansat pe 15 Septembrie. anul acesta. De notat a fost mesajul scris pe spatele chitarei lui Tom Morello, care ii transmitea numai “de bine” lui Donald Trump. Un alt moment important in show-ul lor a fost omagiul adus lui Chris Cornell, piesa “Like a Stone”, la care a fost invitat pe scena Serj Tankian. Este clar ca nu poate canta nimeni aceasta piesa asa cum o facea regretatul Cornell, dar mie mi-a placut interpretarea lui Serj. Momentul a fost cu atat mai emotionant pentru mine, cu cat Audioslave si Soundgarden sunt unele dintre trupele mele favorite inca din liceu.

“Dangerous times call for dangerous songs and this is one of the most dangerous of them all.” Acesta a fost introducerea sfarsitului, facuta de B-Real inainte de “Killing in the Name”.

System of a Down sau cei pentru care ne-am hotarat sa venim la Nova Rock.

Stiti cate melodii au avut in setlist? 30! Timp de 2 h, SOAD, ne-a tinut in ploaia torentiala, uzi fleasca, tremurand de frig uneori dar, cum ziceam mai devreme, toata experienta asta a fost una aparte. Sa fredonezi “Aerials” odata cu ei si sa privesti cerul in timp ce ploaia iti spala fata plina de praful de peste zi este de ceva de nedescris.

Istoria trupei probabil o stiti cat de cat, altfel nu cred ca ati mai citi acest articol. Pe scurt, SOAD activeaza din anul 1994, avandu-i in componenta pe Serj Tankian (voce), Daron Malakian (voce, chitara), Shavo Odadjian (bass, voce) si John Dolmayan (tobe). Toti cei 4 membri sunt de origine armeana si multe din cantecele lor sunt cunoscute pentru pozitia lor fata de genocidul facut de catre turci in 1915 in Armenia sau fata de War on Terror facut de guvernul american.

Pana in anul 2005, au scos 5 albume de studio: System of a Down (1998), Toxicity (2001)
Steal This Album! (2002), Mezmerize (2005), Hypnotize (2005). SOAD a fost nominalizat de patru ori la premiile Grammy si a castigat acest trofeu cu single-ul “B.Y.O.B”, la categoria “Cea mai bună interpretare hard rock”, in anul 2006.

In acelasi an, trupa a luat o pauza si nimeni nu se mai astepta ca acestia sa revina, in ciuda asigurarilor date de Malakian: “We’ll be back. We just don’t know when.”

Serj Tankian a pornit o cariera solo iar Daron Malakian si John Dolmayan au format trupa Scars on Broadway.

Anul 2010 a fost anul reunirii trupei dar asta nu a insemnat si un nou album. 2017 in schimb, la 12 ani de la “Mesmerise” si “Hypnotise”, se anunta a fi anul norocos. John Dolmayan declara acum ceva timp ca lucreaza de vreo 6 luni la cel putin 15 piese demne de a fi puse pe un nou album. Trebuie doar sa avem rabdare.

Muzica celor de la SOAD nu e inteleasa de toata lumea. E genul de formatie pe care, daca iti place, o iubesti si pe care, daca nu-ti place, o urasti. Haterii au catalogat-o drept o trupa politica, desi ei canta despre absolut orice: sinucidere, dragoste, politica, droguri si altele.

Vrei sa stiti si cum au sunat live din primul rand? Nu cred ca pot gasi cuvintele cele mai potrivite ca sa va descriu asta. Stiu doar ca am trait momente de nebunie totala si momente de catatonie, cand nu puteam sa ma misc sau sa-mi iau privirea de la ce se intampla pe scena. Este cunoscut faptul ca piesele, versurile, partea instrumentala ale trupei sunt dificile. Cel putin pentru noi, muritorii de rand. Ei bine, ei au facut-o sa para atat de simplu de realizat, avand o sincronizare perfecta, cum nici la inotul sincron rusesc nu vezi, daca imi permiteti comparatia (una proasta de altfel).

Cu o prezenta scenica impunatoare, Serj e foarte apreciat pentru capacitatea sa vocala uimitoare, fiind considerat si votat ca una din cele mai bune voci din istoria metalului. In prezent ocupa locul 26 in Top 100 Heavy Metal Vocalists.

Daron Malakian a stat nemiscat pe tot parcursul concertului, in timp ce jumatatea sa nebuna, Shavo Odadjian, a compensat din plin cu o energie incredibila. Cei doi fac un “cuplu perfect” chitara-bas, declarand ca ceea ce ii face compatibili este faptul ca nu au reguli. Se sustin unul pe altul, iar ce creeaza este arta pura.

Publicul a fost in delir si am vazut crowdsurfing mai mult decat la orice alt concert (chiar mi-au cazut vreo doi in cap, dar sunt bine, multumesc!).

In concluzie, daca ati vazut SOAD, va aplaud, daca nu, puneti bani deoparte, gasiti cel mai apropiat concert si mergeti sa-i vedeti, ascultati, consumati.

Priviti mai jos frumusete de Setlist:

  1. Soldier Side – Intro
  2. Suite Pee
  3. Prison Song
  4. Violent Pornography
  5. Aerials
  6. Mind (intro only)
  7. Jack
  8. DDevil
  9. Needles
  10. Deer Dance
  11. Radio/Video
  12. Hypnotize
  13. Dreaming (middle breakdown only)
  14. Pictures
  15. Highway Song
  16. Darts
  17. Bounce
  18. Suggestions
  19. Psycho(with Kraftwerk’s Europe Endless intro)
  20. Chop Suey!
  21. Lost in Hollywood
  22. Question!
  23. Lonely Day
  24. Kill Rock ‘n Roll
  25. Y.O.B.
  26. This Cocaine Makes Me Feel Like I’m on This Song
  27. Roulette
  28. Cigaro
  29. Toxicity
  30. Sugar

Ziua s-a incheiat cu un lung drum spre cort, uzi, infrigurati, plini de noroi dar cu un zambet larg pe fete. Oare de ce?

Ziua 4/ 17.06

Dimineata grea. Ne-am trezit cu greu si am inceput sa umblam ca niste zombie dupa mancare si mai ales cafea. Micuta si linistita cafenea din Nickelsdorf a devenit pentru noi un fel de Mecca, in toate cele 5 dimineti. Cand am revenit la stadiul de oameni, ne-am intors in campus, unde multa lume deja pleca, iar forfota plina de veselie din prima zi a fost inlocuita de o liniste apasatoare. Se prevestea sfarsitul festivalului. Darn!

Dupa ce ne-am mai inveselit putin, am plecat din nou spre zona de concerte. Line-up-ul de la cele doua scene a fost urmatorul:

Blue Stage: Dead!, Feine Sahne Fischfilet, Rag’N’Bone Man, Machine Gun Kelly Simple Plan, Broilers, Rancid, Green Day.

Red Stage: Wendi’s Bohmische Blasmusik, Black Inhale, Eskimo Callboy, Suicide Silence, Black Star Riders, Epica, Hatebreed, Sabaton, The Hoff (Late Night Act).

Astazi ne-am miscat mai mult intre cele doua scene, atragandu-ne atentia in mod deosebit Epica, Rancid, Hatebreed, Sabaton si Green Day.

Olandezii de la Epica au urcat pe scena rosie de la ora 19:10, pregatiti pentru un show epic. Solista, Simone Simons este o tipa foarte carismatica si sexy (si stie asta). Setlistul lor a continut 9 piese iar interactiunea trupei cu publicul a fost foarte ok.

La Blue Stage urma Rancid. De cand asteptam sa-i vad! E una din trupele de care te miri ca mai activeaza, cunoscut fiind faptul ca aria punk are o viata foarte tumultuasa si controversata. E funny sa vezi niste batranei tatuati pe orice bucatica din corp (de la vedere), sarind si cantand, mai bine ca niciodata, ar spune unii. E unul din cazurile in care experienta isi spune cuvantul.

Formata in anul 1991 in Albany, California, Rancid este o trupa de punk rock ce ii are ca membri fondatori pe Matt Freeman si pe Tim Armstrong. Actuala formula inseamna Armstrong la chitara si voce, Freeman la bass si voce, Lars Frederiksen la chitara si voce si Branden Steineckert la tobe .

Trupa este cunoscuta pentru ca a contribuit la cresterea interesului publicului pentru punk rock in Statele Unite la jumatatea anilor ’90.

In această vara, Rancid a pornit intr-un turneu de promovare al noului album, “Trouble Maker”, sub numele “From Boston to Berkeley tour”. Este al noualea album de studio al trupei si a fost lansat pe 9 Iunie 2017.

Setlistul de la Nova Rock a cuprins 23 de piese, vechi si noi iar publicul a topait pe toata durata concertului, starea de buna dispozitie fiind reinstaurata. Rancid a dedicat piesa “Old Friend” celor de la Hatebreed, care urmau sa cante pe Red Stage de la 20:45 si care au fost urmatorii pe lista noastra de must see.

19399515_1956393994572672_5022080241481616206_n

Trupa americana de punk/thash, a fost infiintata in anul 1994, de Jamey Jasta (voce) si Chris Beattie (bas) si are la activ 7 albume de studio, cel mai recent, “The Concrete Confessional” fiind lansat pe 13 mai 2016.

Aceasta a fost a doua oara cand i-am vazut live, prima oara fiind la “Rock the City”, Bucuresti, in 2012. Pana de la basist sta bine in cutiuta cu amintiri.

De notat la Hatebreed este pasiunea fanilor trupei, care au reusit sa starneasca o mica tornada in mijlocul publicului. Mi-au placut indemnul lui Jasta la agresivitate controlata si sfaturile sale pentru cei care intrau in mosh-pit.

Am plecat exact inainte de final, pe acordurile piesei “Destroy Everything”, lasand in spate o multime dezlantuita.

Ultima oprire de la festival a fost la Blue Stage unde urmau headliner-ii zilei a 4-a, Green Day.

Formatia Green Day a fost infiintata de Billie Joe Armstrong, in 1986, in Berkeley, California. In prezent, grupul este format din Billie Joe Armstrong (voce, chitara), Mike Dirnt (bas) si Tre’ Cool (tobe). Trupa a lansat, incepand din 1990, 12 albume de studio, ultimul,“Revolution Radio“ fiind lansat pe 7 octombrie, 2016. Albumul reflecta climatul politic si sentimentele negative legate de candidatura lui Donald Trump la presedintia Statelor Unite. Billie nu s-a cenzurat deloc pe scena si, la randul sau, i-a transmis mesaje “de bine” lui Trump.

Green Day a vandut albume in peste 75 de milioane de copii, la nivel mondial si a castigat cinci premii Grammy.

Show-ul de la Nova Rock a fost unul de peste 2 ore, a avut doua bis-uri, setlist-ul avand 25 de melodii. A fost un concert efervescent, plin de interactiune cu fanii, de mesaje optimiste, de mici povestioare si chiar un concurs in urma caruia un fan, care a reprodus perfect acordurile de chitara dictate de Billie, a castigat chitara acestuia. In trecut Billie a avut episoade de furie pe scena, un comportament care i-a sifonat destul de mult imaginea. S-a vorbit atunci despre abuzul sau de alcool si consumul de medicamente care sa-i alunge insomnia. In aceasta seara, Billie nu a injurat pe nimeni (in afara de Trump), ba a fost chiar prietenos si plin de indemnuri optimiste, putin cam exagerate, dupa parerea mea.

Melancolia ne-a lovit din plin la piese precum “Basket case” sau “When i come around” sau “Boulevard of Broken Dreams”. Cantatul la unison, topaitul impreuna cu prietenii sau la fel de bine, strainii, show-ul de lumini, sunetul impecabil, au transformat ultimul concert al festivalului Nova Rock, editia 2017 intr-o alta experienta remarcabila. Ultima piesa din setlist-ul Green Day , “Good Riddance/ Time of your life” le-a adus aminte tuturor celor prezenti ca au luat parte la un festival de zile mari. Sunt sigura ca unii dintre cei prezenti, au petrecut cea mai frumoasa perioada din viata lor.

Setlist:

  1. Know Your Enemy
  2. Bang Bang
  3. Revolution Radio
  4. Holiday
  5. Letterbomb
  6. Boulevard of Broken Dreams
  7. Longview
  8. Youngblood
  9. 2000 Light Years Away
  10. Hitchin’ a Ride
  11. When I Come Around
  12. Minority
  13. Are We the Waiting
  14. St. Jimmy
  15. Knowledge (Operation Ivy cover)
  16. Basket Case
  17. She
  18. King for a Day (with Careless Whisper snippet)
  19. Shout / Always Look on the Bright Side of Life / (I Can’t Get No) Satisfaction / Hey Jude
  20. Still Breathing
  21. Forever Now
  22. American Idiot
  23. Jesus of Suburbia
  24. Ordinary World
  25. Good Riddance (Time of Your Life)

Organizatorii au pregatit la final un foc de artificii destul de dragut, care am crezut noi ca pune punct ultimei zile si a festivalului in sine. Si asa ar fi fost normal. Dar nu! Cireasa de pe tort stiti cine a fost? The Hoff, adica nimeni altul decat David Hasselhoff , celebrul actor din Baywatch. Mare ne-a fost uimirea sa constatam ca de la Red Stage, acolo unde era programat sa cante marele artist, se aud aclamatii iar lumea parea in delir. Am preferat sa nu ajungem in zona si sa mergem mai departe, catre corturile noastre. Am auzit prestatia de departe si m-am felicitat pentru alegerea facuta. O voce dubioasa, multe povesti de demult apuse, cu iz de frustrari si totusi un public foarte pasionat si dedicat. Aparent in zona Austriei si Germaniei, Hasselhoff e atat de indragit pentru ca lumea a crescut cu muzica si cu filmele (adica Baywatch) sale. Un fel de Florin Piersic de-al nostru. Alrighty then…

Asadar, aceasta a fost editia a 13-a a festivalului Nova Rock, cu un line-up destul de bun, nu neaparat pe stilul meu dar cu totii stim vorba aceea, “progres prin diversitate”. Am descoperit trupe noi, am mai sters o dorinta din lunga mea lista de dorinte (SOAD live) si am putut sa vad diferenta dintre Nova Rock 2013 si Nova Rock 2017, care in mare consta in adaptarea serviciilor la necesitatile generatiei online. Si am mai invatat ceva foarte util – cortul pop-up e una din cele mai misto inventii pentru astia, ca noi, care nu suntem rude cu Bear Grylls.

Farewell si poate ne vedem la anul, la editia a 14-a! Poate…

Photo credit: Gabriel Raileanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.